Den ene grund til at du stadig kæmper med vægten

Hvorfor taber du dig ikke?

Hvorfor kæmper du med vægten?

Hvis jeg stillede de spørgsmål til dig og og de andre, der kæmper med vægten, ville I  forklare for mig, hvorfor det er svært. Der ville være mange forskellige forklaringer – og nogen ville også blive (lidt) fornærmede over mit provokerende spørgsmål.

Forklaringerne er helt forskellige. De kan fx. være sådan her:

 • Det er fordi jeg ikke kan lade være med at guffe om aftenen.
 • jeg kan så godt li’ 2 glas rødvin til maden hver dag.
 • Det er fordi, der altid er nogen, der har kage med på arbejdet.
 • Jeg mangler energi til at tabe mig.
 • Jeg har et kæmpe behov for sukker.
 • Det er nemmest at fortsætte som altid.
 • Jeg kan ikke styre mig i weekenden.
 • Jeg hader at lave mad.
 • Jeg kan ikke nøjes med et enkelt stykke kage.
 • Jeg er trøstespiser.
 • Jeg er ekstra sulten ved modgang.
 • Jeg har utrolig svært med at sige stop.

Du ville selv synes, det var en fornuftig forklaring, for den viser præcist hvorfor du føler dig magtesløs og ikke kan komme videre. Enhver ved det er svært, for det er jo heller ikke kun dig, der har det sådan. Der er mange, der bakser med vægten”. Al forskning viser, at hvis man taber sig, så tager de allerfleste på igen.

Du fortæller dig selv at det er svært, hvorfor det er svært, og hvorfor du har haft det sådan længe. For hvert kilo du tager på, bliver du mere og mere ked af det. Mere og mere magtesløs. Og mere og mere indstillet på, at det er svært.

Du giver det nogle forsøg. Uden at tro rigtig på, at det går, som du vil. Du tænker, at det er jo bare et kynisk regnestykke. Kalorier ind og kalorier ud. Det lyder så nemt, så hvorfor kan du (heller) ikke finde ud af det. Det får dig til at dykke endnu mere. Og gøre det endnu sværere. Du er inde i den negative cirkel.

Men det er ikke din skyld. Du må endelig ikke bebrejde dig selv – eller andre – for det. Det er bare sådan du har lært det. Det er blevet en vane.

Drop din gamle forklaring nu

Hvis du vil være slank igen og at et godt forhold til mad, må du droppe din forklaring. Lige nu. Giv fuldstændig slip på den. Og fortæl dig selv en ny historie. Selvfølgelig kan du blive slank, hvis du vil. Du bestemmer jo selv hvad du tænker. Og hvad du putter i munden. Du har brug for en ny historie, der løfter dig i stedet for at tynge dig. Også i bogstavelig forstand. Der er kun de 2 muligheder.

Du bliver ikke slank, fordi du igen og igen fortæller dig selv, at det er svært. Og du føler dig tynget af historien. Det er din største og eneste hurdle.

Fortæl dig selv en ny historie

Du bliver slank, når du dropper kampen og den gamle historie, og finder glæden og nysgerrigheden frem. Du bliver slank når du selv tror på at du kan. Det kræver ikke mere energi at fortælle dig selv den nye historie. Tværtimod gir det mere energi. Det kan kun gå for langsomt.

Forleden dag havde jeg 2. samtale med en kunde i telefonen. En kvinde på 78 år. Ved første samtale fortalte hun mig, hvad der var svært. Vi fandt nye vinkler at betragte det på – og en ny historie. Ved anden samtale var hun stjerneglad og fortalte, at hun havde droppet bekymringerne og var ny begyndt at gøre tingene på en helt ny måde – fordi hun nu tænker anderledes: Hun har lagt fortiden bag sig – og har et dejligt fremtidsbillede at se frem til. Og så havde hun da lige tabt mere end et kilo på de første 14 dage. Uden at anstrenge sig. Det er som om du skriver direkte til mig, sagde hun om Klub Naturligvægt. Jeg er så glad for dig, sagde hun. Tak – jeg er sørme også glad, når jeg hører det her.

Den ene grund er din egen forklaring

Vil du også droppe din gamle forklaring om hvorfor det er svært? Og fortælle dig selv en ny historie om hvad du vil – og at du kan. Så kig indenfor i Klub Naturligvægt og skab en ny historie, der løfter dig og får dig til at føle dig lettere – og blive lettere.