Tænd din indre ild og kom i mål

Kender du det? Du sidder fast i problemet med maden og vægten og aner ikke, hvordan du kommer videre.

Sandheden er, at det altid er os selv, der holder problemet fast. Og vi gør det så godt, at det er svært at komme videre. Vi prøver, men det virker ikke. Spørgsmålet er, hvordan vi holder os selv fast i problemet.

Sådan holder du problemet fast

Tænker du, at du ikke kan finde ud af det? At du sikkert altid må blive ved med at spise forkert og for meget? At du skal huske, at du ikke må købe slik og kage, fordi du kan ikke holde nallerne fra det, når det ligger hjemme i skabet. Køber du ind til hvis der kommer gæster, og ender du med selv at spise det? Forstår du ikke, hvorfor du ikke bare tager dig sammen og spiser sundt, når du godt ved, hvad du skal spise? Har du vaner og regler, der får dig til at spise, selvom du ikke er sulten? Tænker du om dig selv, at du sådan en, der bare må slås med vægten? Og føles  det som noget, du er nødt til at acceptere? Kan du finde på at sige grimme ting til dig selv, og tro på dem? Læs mere

Din krop er dit vigtigste aktiv

Det kan godt være, du har opnået det, man kan ønske sig. Et dejligt liv med mennesker, du elsker, et lækkert hjem og en fed bil, at du har fundet din rette hylde på jobbet – og at dine hverdage og din fritid er fyldt med gode oplevelser. Det håber jeg.

Uanset om du har, hvad ønsker dig, eller om du er på vej, vil det vigtigste altid være at din krop fungerer godt. Din krop er helt afgørende for, at du kan nyde dit dejlige liv. Især på langt sigt.

Du har din krop fra fødsel til død. Den er din adgangsbillet til livet. Det er gennem kroppen, du oplever verden, at du kan give og modtage kærtegn, nyde dine bevægelser i vandet, når du svømmer, værdsætte din mad og dine gåture. Det er kun fordi du har kroppen, at du kan cykle, støvsuge, lege med børnene, køre bil. Og kysse dem du elsker. At du kan fungere i din hverdag.

Du og din krop er afhængige af hinanden

Det med din krop, du har dit største gensidige afhængighedsforhold. Du er helt afhængig af at kroppen fungerer godt, at den giver dig energi, at den kan følge med dig i dit liv. Og kroppen er totalt afhængig af de valg, du træffer. Det er et parløb, der gerne skal fungere virkelig godt. Læs mere

Jeg ved godt, jeg kan være irriterende

Men jeg bliver altså ved med at pippe. 

Og det gør jeg ufortrødent – selvom der er måske er nogen, der tænker: Hvor hun er altså irriterende med al hendes snak om, at man bare lige skal tænke nogle nye tanker, så skulle det pludselig  blive en dejlig oplevelse at gå på skrump. Enhver ved jo, at det er det værste i verden. Men det er et nødvendigt onde, hvis man nogensinde skal gøre sig håb om, at blive slank. Og hun har jo aldrig selv kæmpet med vægten, så aner hun overhovedet, hvad det drejer sig om?  Men …  måske kan der være noget om det, så jeg må hellere lige holde lidt øje med, hvad der sker. 

Fint nok. Det er helt OK. 

Et irriterende (godt) budskab

Jeg ved godt, at mit budskab kan virke superirriterende. For sådan er det, når man kommer og foreslår en drastisk ændring. Og sådan må det være, når jeg forkaster det meste af det, vi allesammen har troet på i mange år, og som mange har klamret sig til, fordi det var det eneste bud på en løsning fra forskerne og de ernæringskyndige. Men nu er situationen den, at sundhedsmyndighederne har erkendt, at kalorieregnskabet ikke virker. Og at de ikke har noget forslag til, hvad folk kan gøre for at tabe sig. Læs mere

Lydfil: Helt almindelige tanker kan forhindre dit vægttab

Mange mennesker kæmper med maden og vægten. Det er konsekvensen af den forkerte information, vi har fået igennem de sidste mange år. Det handler ikke om kalorier ind og ud, og derfor kan man ikke løse et vægtproblem med en kostplan. Men det er, det vi har lært – og det vi allesammen har troet på. Slankekure gør intet for at forbedre dit forhold til mad. De gør dig kun forvirret.

Slankekure virker ikke – og som en virkelig dårlig sidegevinst af den grund, har de i mange tilfælde medført en slem følelse af at føle sig forkert. Mange har tænkt: Jeg ved jo godt, hvad jeg skal spise. Hvorfor gør jeg det så ikke? Hvad er der i vejen med mig?

Du er som du skal være

Der er helt bestemt ingenting i vejen med dig. Du er, som du skal være. Også selvom du ikke får stoppet med at spise, før du får ondt i maven. Det er virkelig ikke din skyld. Det har kun problemet, fordi du har lært noget forkert. Du har fået en række indlærte tanker, vaner og strategier. Men de kan ændres. Og det skulle du gøre. 

Læs mere

Vægttabsforløb med 12 puslespilsbrikker

Vægttabsforløb | For ikke længe siden skrev medierne, at slankekure ikke virker, og at sundhedsmyndighederne ikke ved, hvordan man løser et vægtproblem. Samtidig bliver bl.a. jobkonsulenter bedt om at foreslå overvægtige klienter, at de skal tabe sig. Men uden at kunne fortælle hvordan. Det må vi gøre noget ved.

Selvfølgelig er der en løsning. Alle ved, at når man spiser mindre, taber man sig, og at det ikke der, problemet er. Det her handler ikke om “kalorier ind og ud”.

Hver dag er der mange mennesker, der taber sig på den naturlige og sunde måde, så de holder vægten fremover. De går til deres vægttabsforløb med bevidsthed og omtanke, for ligesom på alle andre områder, er det en vigtig del af at få succes. De ved, hvad de vil, de giver projektet deres fulde opmærksomhed, og de har tillid til at det kommer til at ske. Og så lærer de det, de har brug for at vide, så de kan gennemføre.

Læs mere

Stop den nedadgående spiral og kom ovenpå igen

At gå i gang med et vægttab – stort eller lille – kan føles som en høj mur, der skal forceres. Især hvis du ikke har overskud. Og især hvis du har et eller flere mislykkede forsøg bag dig. Det kan være tungt at tænke på. Måske helt uoverskueligt.

Er du en af dem, der bare ikke kan finde energi til at tage fat på dit vægttab, så skal du vide, at det kan være mest fornuftigt at vente. Ellers risikerer du bare at måtte opgive, før du når i mål. 

Vent med vægttabet hvis du ikke har overskud – men tag dig godt af dig selv lige nu og her

Lad endelig være med at vente på, at blive klar, for så kan der gå lang tid. Det kan godt være, det sker af sig selv, og at du en skønne dag er ovenpå igen. Men hvis du er inde i en nedadgående spiral, er der ikke andre end dig til at stoppe den. Du er nødt til at tage dig af det, før du begynder at tænke på vægttab.

Læs mere

Pas godt på dig selv i Corona-tiden – kom godt igennem krisen

Verden er helt anderledes, end vi nogensinde har oplevet den. Coronasmitten er et vilkår overalt. Fra regeringen har vi fået en række anvisninger, så vi kan passe på os selv og hinanden – og alle være med til at mindske smitten og trække tiden ud, så sundhedsvæsenet kan følge med. 

Kun en lille procentdel er smittet. Men alle er påvirket. Nogle faggrupper er ekstra pressede – andre har pludselig fået god tid. Vi følger med i nyhederne og det er ikke sjovt at forestille sig, hvor slemt det kan gå.

Vi må finde balancen og huske på, at vi kommer igennem det og livet bliver normalt igen. Måske på en anden måde. Det er nemt at falde ind i en masse bekymringer, men ingen har glæde af, at du går i panik. Det løser ingenting. Tværtimod. Det er meget bedre, du så vidt muligt giver dig selv lov til at være i letheden.

Her er en række ideer til, hvordan du kommer godt igennem krisen:

Læs mere

Pia blev overrasket over, hvor meget hendes nye mindset kom til at betyde for vægten 

Pia har tabt sig 17 kilo. Det afgørende indsatsområde var hendes mindset – det at ændre sin måde at tænke på. Det gav Pia mange fordele. Nu er det ikke længere en mulighed at tage på, og hun giver aldrig køb på sundheden igen.

For 12 år siden begyndte Pia at opleve sin krop som en tung belastning. Overvægten begyndte at gå ud over helbredet.

Det fik Pia i gang med at ændre på sin mad. Hun forsøgte med forskellige kure. Men med hendes livsstil viste det sig at være en stor udfordring. Pia går meget ud, rejser meget, har mange gæster – og hun kunne aldrig regne med at få den mad, der stod i slankekuren. Tankerne kredsede om afholdenhed og hvad hun måtte spise, og om hun mon kunne få det, der hvor hun skulle hen. Maden kom til at fylde alt for meget og det fungerede ikke. Læs mere

Vægttab: Derfor skal du være ligeså omhyggelig når du vælger dine tanker, som når du plukker dine blomster

Du tænker mange tanker hver eneste dag.

Tanker sætter sig spor. På dit humør. På din dag. På dit vægttab.

På alt.

De tanker du tænker, vil præge dit liv.

Derfor må du være lige så omhyggelig med at vælge dine tanker, som du er, når du plukker blomster i din have eller i en grøftekant.

For hvordan gør du det?

Du kigger dig omkring, ser udvalget – og vælger dem, du bedst kan li’. Du gør dig umage med at sætte dem sammen til en smuk buket, som du vil nyde de næste dage. Eller måske glæde en anden med.

Du kunne aldrig finde på, kun at tage de nærmeste, fordi de er nærmest. Eller ignorere en smuk blomst, fordi du ikke har set den før. Du går udenom de visne. Og du vælger farver, der gør dig glad, så du får en buket, der passer til det sted, de skal pynte.

Dit sind er åbent og nysgerrigt. Det er sådan en fornøjelse at plukke blomster. Læs mere

Annes tanke-revolution fik stor betydning på vægten

Anne er medlem af Klub Naturligvægt og har været med på forløbet “Dit nye mindset gør dig naturligt slank. Det ændrede Annes tanker – og Annes vægt.

Anne fortæller:

Det at jeg er blevet mere opmærksom på, hvad jeg tænker om mad og vægt – og om det, der har indflydelse på hvad og hvor meget jeg spiser, har lært mig en masse nyt om mig selv. De nye tanker har faktisk betydet en mindre revolution, for nu er jeg meget mere bevidst i forhold til min mad.

Min naturlige sult er ikke ret stor, men mit fokus på, om andre har det godt, er stort – og tit har jeg spist for at være en del af fællesskabet. Nu kan jeg skille de to ting ad. Når nogle har inviteret mig eller besøger mig – så ved jeg, at det er for at være sammen med mig, og ikke fordi jeg skal spise. Læs mere

Ilse ville ha’ sin talje igen. Og passe en bestemt kjole til sin søns bryllup. Det lykkedes. 

Ilse var slank indtil omkring 40-års alderen, hvor hun på grund af travlhed fik tillagt sig dårlige spisevaner og sparsom motion. Det lagde grunden til stress. Hun belønnede sig selv med noget sødt, når hun skulle slappe af eller var ked af det – og hun tog 20 kg på. Efter 10 år gik Ilse på kur, begyndte at motionere regelmæssigt og tabte 10 kg. Det gik godt et par år. Så blev livet svært, og hun tog de 10 kg på igen.

De første år i Klub Naturligvægt besøgte Ilse kun sjældent siden, men hver gang hun var der, tog hun noget med sig derfra: “Jeg kunne tabe et par kilo, men så fik jeg travlt eller var på ferie, og vupti var de på igen. Efterhånden vidste jeg en masse om kost, motion og følelser, men jeg satte det ikke sammen.” 

“Vendepunktet viste sig i begyndelsen af 2018 midt i en slem influenza. Da jeg tænkte efter, havde jeg været syg hver vinter i de sidste 7 år, og det fik mig til at tænke, at noget var helt galt. Normalt spiste jeg junkfood, når jeg var syg, men nu bad jeg min mand om at købe grøntsagsjuicer, gode supper og frugt.”

Ilses gode beslutning

“Jeg tog en beslutning om, at nu ville jeg give min krop omsorg og god næring. Jeg satte et mål: Jeg ville passe en bestemt kjole til min søns bryllup i august. Jeg ville af med 10 kilo, og jeg ville have min talje igen.“ Læs mere

Mette ændrede sit syn på sundhed – og tabte sig 10 kilo

Et medlemsskab i Klub Naturligvægt har fuldstændig forandret Mettes syn på sund mad. Før føltes det som en straf at spise sundt. Nu er det ren og skær frihed og nydelse. Derfor blev det nemt for Mette at tabe sig 10 kilo.

Mette fortæller:

I mange år havde jeg et svært og kompliceret forhold til mad. Jeg elskede og hadede mad på samme tid.

Jeg havde en indre afsky for alt, der havde med sundhed og sund mad at gøre, for i mit hoved var sund mad forbundet med straf. Kage var til gengæld belønning.

Jeg har været på rigtig mange slankekure igennem de sidste mange år, men de har alle fejlet.

Læs mere

Et naturligt forhold til mad: Nynne spiser altid det lækreste første

Nynne har et naturligt forhold til mad. Hun er én af de naturligt slanke kvinder, jeg har interviewet. Læs her hendes tanker og strategier om mad – og hvordan hun holder sig slank.

Hvordan vil du beskrive dit forhold til mad?

Jeg har et ret naturligt og afslappet forhold til mad. Det er sådan forståetat mad på samme tid er noget nødvendigt, som jeg har brug for – og en nydelse, som jeg somme tider gør ekstra meget ud af. Jeg har aldrig haft et skævt forhold til mad.

Hvilken slags mad er du især glad for? Har du en livret?

Jeg har mange livretter. Det er nok den mellemøstlige mad, jeg er mest glad for. Men ellers al mad lavet af ordentlige, økologiske råvarer. Vi går efter de gode, bæredygtige råvarer – helst lokale sæsonvarer. Og så bliver vores mad lavet fra bunden. Jeg er så heldig at være gift med en mand, der er sådan lidt gourmet-agtig, som altid laver maden og bager gode surdejsbrød. Kun når han ikke er hjemme, laver jeg mad.

Læs mere

Podcast: Derfor taber Ane og Mie sig ikke, selvom de har de bedste intensioner. Og derfor bliver Eva slank, selvom hun overhovedet ikke anstrenger sig.

Ane, Mie og Eva vil ned i vægt. Ligesom så mange andre har de et meget stort ønske. De drømmer om at lægge vægtproblemet bag sig – og de vil gerne ha’ et frit og afslappet forhold til mad. Nu har de tænkt sig at finde en løsning. De er enige om, at de vil […]

Dine tanker styrer din vægt

Hvorfor kan jeg ikke komme ned i vægt? Ligegyldigt hvad jeg gør, flytter vægten sig ikke ud af stedet. Sådan har det været længe. Jeg har prøvet ALT – og der er INTET, der virker. Jeg aner ikke hvad jeg skal gøre.

Sådan sagde Anja. Hun får det til at lyde som om, vægten er et urørligt mysterium. At der ikke er noget at gøre. Og at hun er nødt til at leve med problemet for altid. Det er sådan, det lyder inde i Anja. Derfor er det svært.

Og derfor handler det ikke om vægt.  Læs mere

Stop din overspisning – spis med nydelse og god samvittighed

Det skal gerne være sådan, at du spiser din mad med nydelse og god samvittighed. Hver dag. Både spinat, æbler, pandekager, fennikel og bønner. Og kage og is. Og du skal gerne ramme din krops behov nogenlunde.

For de naturligt slanke er det en klar selvfølge. Men hvis overspisning og overvægt har taget pladsen for nydelsen, er det totalt utopi at forestille sig det. Læs mere

Fra slankekur til optur

En striks slankekur hjælpe dig ikke i mål med naturlig vægt. Du bliver tyk af din slankekur. Og endnu værre – du bliver stresset. Og så tager du mere på. 

Efter kuren vil det stadig være en kamp at holde vægten. Og du fik ikke et naturligt forhold til mad. Tværtimod tænker du endnu mere i forbud og i “alt eller intet” og du kan få lyst til at spise i trods.

Det er ikke naturligt at følge en række forbud, som fører til kamp og afsavn. Det bliver en stresset slalom uden om det, du vil undgå. Hvis du insisterer på at følge en kur til punkt og prikke og du slår hårdt ned på enhver afvigelse, bliver du stresset. Og så blir det endnu sværere. Den kostplan, der skulle give dig en slank og sund krop, ender med at gøre dit forhold til mad mere vanskeligt. Det er ubehageligt – og du får stress.

Læs mere

Derfor har vi ingen kalorier i Naturligvægt-metoden

Kalorier er et menneskeskabt koncept, der i mine øjne ikke holder i forbindelse med naturlig vægt. Men det tog lang tid – og det kostede mange penge, før jeg helt slap det.

Engang for mange år siden, da jeg var helt ung, forsøgte jeg at tælle kalorier. Sådan gjorde de andre piger i skolen, og så måtte det jo være en god idé, troede jeg. Men jeg kørte sur i det. Og jeg kunne ikke li’ at det stod i vejen, når jeg skulle til at nyde min mad. Tal passer ikke sammen med madglæde, synes jeg. Så jeg droppede det uden rigtig at komme i gang. Med en bette følelse af dårlig samvittighed og dovenskab. Endda selvom jeg ikke engang havde brug for at tabe mig. Læs mere

Det her kan blive dit gennembrud

Det er ikke en ny og effektiv kostplan, der får dig ned i vægt for altid. Og ej heller et marathon. Eller at bruge 10 år på at nærstudere tykke bøger om tankens kraft. Selvfølgelig skal du vide noget om kost, motion og tanker, når du vil ned i vægt. Men det gør du jo også. Det er ikke sikkert, du har brug for at vide så meget mere.

Det der virkelig kommer til at gøre forskellen, er at du sætter dig selv i centrum af dit liv. Sådan for alvor. Du skal mærke, hvad du er værd. Og aldrig glemme det.

Du er fantastisk – uanset vægt

Det er du nemlig. Og det må du gerne tro på. Det er sådan, det er, men vi kan godt blive i tvivl. Vi kan ovenikøbet være totalt overbeviste om, at vi er helt forkerte, kan vi intet kan – og at det aldrig bliver bedre. Det er vi nødt til at holde op med at fortælle os selv. For det er en slem løgnehistorie. Vores tvivl og fordømmende tanker er kun  tanker. Som ikke er sande. Men de modarbejder os. De tanker er giftige. Læs mere

Misforståelser, der holder dig fast i dit vægtproblem

Hvor længe har du haft dit vægtproblem?

Hvor mange gange har du forsøgt at slippe af med det?

Når du ønsker dig noget, er der altid en del, der vil og en del, der ikke vil. Du tror, du siger 100% ja. Men hvis det går lidt trægt, er der forbehold, der spænder ben.

Det, du oplever, der holder dig tilbage, kan være misforståelser, der får dig til at spise, så du holder fast i overvægten. Det kan være svært at overskue, hvad det vil betyde at være slank – og miste problemet. For hvad vil der opstå i stedet for? Læs mere