Anette troede hun manglede viljestyrke – og at det var derfor hun ikke tabte sig

Anette satsede på viljestyrke, da hun ville ned i vægt. Hun fandt ud af at det ikke var nogen god idé. Hun troede, at hun ikke tabte sig fordi hun ikke “kunne styre sig”. Men det handlede om noget helt andet. Læs her hvordan Anette  ændrede sin kamp til succes:

De sidste 4-5 år før jeg tilmeldte sig Klub Naturligvægt, svingede min vægt op og ned med ca. 7 kg 2-3 gange om året. Jeg var enten i en fase, hvor jeg vejede mig dagligt, talte kalorier og tabte mig, eller hvor jeg gav fuldstændig slip, holdt op med at veje mig, og spiste overdrevne mængder chokolade, kakao og kiks – og tog på.

Vægt og mad har fyldt utroligt meget i mine tanker. Det var dybt frustrerende, og jeg havde mange gange besluttet mig for, at nu måtte jeg “slutte fred med min krop.” Problemet var bare, at jeg ikke kunne slutte fred med de 7 +kg, for jeg følte mig ikke godt tilpas med den vægt.

Indtil jeg fandt Naturligvægt og fik læst nogle af Lones artikler, troede jeg dybest set, at det hele handlede om mangel på viljestyrke. At alt ville være i orden, “hvis bare jeg kunne styre mig.” Mit problem var jo ikke, at jeg ikke kunne tabe mig, men at jeg ikke kunne holde vægten.

Jeg kan næsten ikke beskrive, hvor stor en øjenåbner det var for mig, da jeg gennem øvelserne blev bevidst om, at det ikke var min mangel på kontrol, den var gal med, men at jeg spiste på mine følelser. 

Den nye erkendelse inspirerede mig så meget, at jeg besluttede mig for at være eksta bevidst i alle de situationer, hvor jeg fik trang til at overspise chokolade osv. Det krævede en masse selvdisciplin, når jeg fik lyst til at kaste mig over søde sager, men det er noget af det mest lærerige, jeg har gjort.

Jeg opdagede nemlig, at det, der primært triggede mit overspiseri, var stress. Og i løbet af meget kort tid skiftede mit fokus fra vægt og mad til at finde en løsning på min livssituation, som jeg gennem øvelserne i Klub Naturligvægt opdagede var uholdbar.

Man kan sige, at Klub Naturligvægt ikke bare ændrede min vægt, men også mit liv. Jeg har lært, at når jeg ryger ind i den tilstand, hvor jeg pludselig spiser bevidstløst (og altid de samme ting: chokolade, kakao, kiks og kager), så er det et advarselstegn. Det er ikke et bevis på, at jeg er dum og doven og ikke kan styre mig. Det er et signal om, at tingene går for stærkt for mig. At jeg skal stoppe op og måske skære fra, sige nej eller slække på kravene.

Nu bagefter virker det indlysende, men sådan så det ikke ud før. Selv mange år i terapi har aldrig sporet mig ind på dén sammenhæng før. Jeg kan kun sige at Lone og Naturligvægt har fat i den lange ende. Og at jeg vil anbefale alle, der sidder fast i vægtproblemer, at komme bagom mønsteret med hjælp fra Naturligvægt. Tak Lone! 

Anette E, 47 år

PS. Og jeps, som sidegevinst holder jeg en (næsten) stabil vægt nu uden de 7 kilo ekstra. Jeg svinger 2-3 kg, men hvor jeg før i tiden også tolkede dét som et bevis på min manglende evne til “at styre mig,” så har jeg takket være klubben lært, at det er helt normalt.

Anette E fik især større erkendelse gennem listen “Forstå din trang til at overspise”. Du finder den i Klub Naturligvægt under Mad&Motion. Tusind tak til Anette for at fortælle sin historie. 

Viljestyrken findes i mange variationer. Her er et par stykker:

  • Jeg vil så gerne tabe mig, men jeg kan ikke tage mig sammen
  • Jeg har utrolig svært ved at sige stop
  • Det sværeste er aftenspiseriet
  • Det er svært at give slip på de usunde fødevarer
  • Det er svært at få grøntsager ind i kosten
  • jeg kan ikke komme i gang

Du er ikke alene

Hvis du kan genkende noget her, er du (og Anette) ikke alene. Rigtig mange har det sådan. Og er i tvivl om hvad de skal gøre. For på den ene side får vi at vide, at vi “bare” skal udskifte kagen med en gulerod. Og den slags. Men det virker ikke rigtigt. Og på den anden side siger statestikken at vægtproblemet stadig stiger stødt. Disse to oplysninger tilsammen er nok til at opgive. Det gør os handlingslammede. For hvad gør man så?

Prøv at kigge på dit dilemma med nye øjne. Der er noget, vi gerne vil, men som vi ikke lige er kommet til. Af forskellige grunde. Måske fordi vores ideer altid er forud for vores faktiske formåen. Og der sker ingenting, før  vi selv gør noget.

Det begynder altid med et ønske: “jeg vil ned i vægt” – eller …. Det skal gerne blive til virkelighed. Og noget skal der gøres for at ændre det. Det, der ikke virker er sur og anstrengende kamp. Heller ikke viljestyrke. Eller afsavn. Sådan er det med vægt – og sådan er det med alt muligt andet. Vi griber det bedst an med glæde, ro, nysgerrighed – og en god plan.

Du skal ikke anstrenge dig

Det er muligt at få opfyldt dit ønske hvis det ellers er realistisk. Det står fx. enhver frit for at tabe sig og blive sundere, slankere og gladere. Det er en reel mulighed. For ca. 10 år siden begyndte jeg at joke med, at jeg bliver sundere og sundere med alderen. Og egentlig tror jeg på det. På en måde. Indtil nu har det været sandt.

Det handler ikke om, at vi skal anstrenge os for at spise sundt. Hvis det er den eneste strategi, kalder slikskålen snart igen. Det handler om at du finder den gode tilstand i dig selv – og nysgerrigt ser dine muligheder udfolde sig. Efterhånden får du lyst til spise det, der er bedst for dig.

Du kan godt. Her er det på sin plads at minde om kloge ord fra Peter Plys:

“Lov mig, at du altid vil huske, at du er modigere end du synes, stærkere end du ser ud til – og klogere end du tror”

Jeg vil tilføje at du kommer langt, når du holder op med at kæmpe og opholde dig i ubehagelige tilstande for længe ad gangen.

Giv slip på vægten

Du kan også give slip på vægtproblemet som Anette, og få fred med din vægt, din mad og din krop. Begynd fx. med 10 afgørende kick-off’s, der rykker på vægten. .