Derfor har vi ingen kalorier i Klubben

Kalorier er et menneskeskabt koncept, der i mine øjne ikke holder i forbindelse med naturlig vægt. Men det tog lang tid – og det kostede mig mange penge, før jeg helt slap det. Selvom jeg i virkeligheden aldrig tog det til mig.

Engang for rigtig mange år siden, da jeg var helt ung, forsøgte jeg at tælle kalorier. For det var der så mange, der gjorde, og så måtte det jo være en god idé, tænke jeg. Men jeg kørte sur i det. Og jeg kunne ikke li’ at det stod i vejen, når jeg skulle til at nyde min mad. Det passede ikke sammen, synes jeg. Så jeg droppede det uden rigtig at komme i gang. Med en bette følelse af dårlig samvittighed og dovenskab. Selvom jeg ikke havde brug for at tabe mig.

For ca. 10 år siden tilmeldte jeg mig en uddannelse indenfor ernæring. Når jeg nu hjælper folk ned i vægt, måtte jeg da lære det mest basale om energiberegning. Tænkte jeg. Og så betalte jeg 8000 kr. for en online-uddannelse. Jeg prøvede virkelig. Det holdt hårdt. Men jeg blev ved. Og ved. Jeg hang i. For nu havde jeg jo betalt alle de mange penge, og så skulle jeg også ha’ noget ud af det.

Kalorier er et koncept – ikke en sandhed

Pludselig stod det klart for mig, at jeg skulle droppe det. Med det samme. For jeg gad i virkeligheden ikke at sidde og beregne nogen som helst måltider. Nogensinde. Det var ikke det, jeg troede på. Jeg  skulle lige komme mig over de mange dyrt betalte lærepenge, jeg kunne have brugt på noget sjovere.  Så hvad var det, jeg skulle jeg lære? Jo, at tage afstand fra tal og mad i samme sætning. I min verden hører mad sammen med glæde og nydelse. Ikke med besvær.

Det lærte jeg. Men tænk … ikke helt. For jeg beholdt begrebet kalorier i to guides i Klub Naturligvægts Mad&Motion. I det tilfælde, at det kunne hjælpe nogen, ville jeg ikke stå i vejen.

Faktisk helt indtil for nogle måneder siden, hvor jeg så DR2’s temalørdag om sukker. En australsk mand Damon, ville udføre et eksperiment. Han udskiftede sin sunde mad af gode råvarer med præfabrikeret mad, der indeholdt masser af sukker og tilsætningsstoffer. Han ville spise den kost, de fleste australiere spiser. Det interessante var, at han spiste nøjagtigt det samme antal kalorier som han plejede, og han spiste ikke slik og kage. Kun præfabrikeret mad. Incl. juice. På 2 måneder tog han 9 kilo på. Og hans helbred vaklede voldsomt. En måned efter han var vendt tilbage til sin sædvanlige sunde kost, fik han sin normale vægt igen. Og helbredet blev godt igen. Det var fantastisk at se – og meget overbevisende.

Hvorfor skulle man bakse med at tælle kalorier, når man ikke kan beregne, hvad der sker med vægten? Begrebet kalorier holder ikke, når 2 slags mad med samme kalorieantal virker forskelligt på vægten. Her må vi stole på vores erfaring, dømmekraft – og på kroppens signaler.

Om at stole på sig selv

Det overbeviste mig. Jeg slettede de sidste småting om kalorier i Klubbens guides. Og hvis du nogensinde finder det ord i forbindelse med mig, er det en fejl, der skal rettes. Jeg er helt færdig med det. Vi spiser ikke kalorier. Vi spiser mad. Som skal glæde sanserne og nære kroppen. Og som har forskellig næringsværdi og energitæthed.

Det er min historie om, hvorfor jeg helt droppede begrebet kalorier. Men det er også en historie om et menneskes tøven med at droppe en anerkendt metode til at styre vægten. Det tog lang tid, før jeg fuldt ud stolede på at min egen personlige spisestrategi var den bedste. På trods at at det altid havde virket for mig. Jeg er helt sikkert ikke den eneste, der har været fanget i sådan en fælde. Det er ret tankevækkende, at man kan tøve så længe med at udelukke noget, man ikke engang er enig i – bare fordi, det er godt cementeret i samfundet. Moralen er, at det  virkelig er bedst at stole på sig selv og sin krop. Ikke på nogle tal.

De naturligt slankes spisestrategi

Nu skal du ha’ min måde at vælge maden på. Det er de naturligt slankes spisestrategi. Som jeg altid selv har brugt. Også før jeg læste om den. Den er stensikker. Hver gang. Du tager din beslutning igennem hele 3 forskellige tests, før du er overbevidst om at det er det rigtige for dig. Men når strategien sidder på rygraden, går det lynhurtigt – nærmest uden du opdager det. Indtil da, skal det trænes. Når du får impulsen til at spise, så tager du beslutningen igennem disse 3 vigtige punkter:

  1. Sanserne er din kvalitetskontrol. Lad dem fortælle dig, om det mad, du overvejer, er godt nok til dig.  Ser det godt ud? Dufter det dejligt? Smager det lækkert?
  2. Læn dig op af din sunde fornuft og gode erfaringer, når du beslutter dig. Vil du spise det? Er det godt? Vil du ha’ friske økologiske råvarer, kun lidt sukker, den gode fordeling af kulhydrat, protein og fedt, osv. Hvad er dine præferencer? Hvor stor skal din portion være?
  3. Kroppen skal tage den endelige beslutning. Hvad siger den? Din mad skal føles godt i maven. Forestil dig, at du spiser en appelsin. Forestil dig, at du tager et stykke kage. Hvad føles bedst i maven? Forestil dig altid maden i maven, før du spiser, for din mave vil fortælle dig hvad den kan li’, når du spørger. Forskellen mellem en bakke flødeboller og en gulerod er tydelig. Men du kan også vænne dig til at mærke de små forskelle, der gør kroppen glad.

Når du har valgt, så spis med nydelse og god samvittighed. Så ligger det endnu bedre i maven.

En plan, der giver ro i maven og fred i sindet

Hvis det ikke er nemt for dig at mærke kroppens respons, kan du lære det. Har du været god til at ignorere din krop, kan du træne dig op til at mærke den igen. Ligesom du også kan lære det, du ellers har brug for, når du vil være slank igen og ha’ et naturligt forhold til mad.

Alle dine vigtige strategier og ressourcer er indeholdt i Naturligvægts 5 elementer:

  1. Du tager din beslutning, udstikker din retning – og nyder dit ansvar
  2. Du giver din krop omsorg og kærlig opmærksomhed
  3. Du tænker de tanker, der gør dig glad
  4. Du skruer op for bevidstheden
  5. Du lytter til din indre vejledning.

Der er ikke plads til kalorier og måltidsberegninger i en god plan. Kun til dig og dine fantastiske, naturlige kompetencer.

Vil du ha’ mit nyhedsbrev og 10 afgørende kick-off’s, der rykker på vægten?